Hoe kan ik een draagmuur herkennen?

Bij grote verbouwingen moeten vaak muren worden verwijderd. Het verwijderen van muren is een groot, duur en specialistisch project, maar het levert meestal ook veel voordelen op. Door muren te verwijderen kunt u slaapkamers uitbreiden tot suites, een kinderkamer uitbreiden, de keuken vergroten, of een krappe woonkamer veranderen in een ruime ruimte waar u graag tijd spendeert.

Als je verbouwingsplannen hebt waarbij een muur verwijderd of verplaatst moet worden, moet u bepalen of de muur dragend of niet-dragend is. Elk deel van een dragende muur dat wordt verwijderd, moet worden vervangen door een geschikte structurele ondersteuning, zoals een balk en/of pilaren om dezelfde belasting te dragen die door de muur werd ondersteunt.

Dragende muur

Dragende muren ondersteunen het gewicht van een bovenliggende vloer- of dakconstructie en worden zo genoemd omdat zij een aanzienlijke hoeveelheid gewicht kunnen dragen. Een niet-dragende muur daarentegen, vaak een scheidingsmuur genoemd, is alleen verantwoordelijk voor het overeind houden van zichzelf, plus een paar lichtgewicht items zoals planken, schilderijen en binnendeuren.

Een aantal aanwijzingen kunnen u helpen om de draagkracht van een muur te controleren voordat u er een professional naar laat kijken. U kunt dit doen zonder gipsplaten te verwijderen of andere intensieve maatregelen te nemen, hoewel u misschien wel naar de zolder moet om even te spieken om de richting van de draagbalken te controleren.

Manieren om een draagmuur te herkennen

Kan ik zelf een draagmuur herkennen? Wij denken van wel! Lees de onderstaande tips en mogelijkheden goed door, en dan gaat het u zeker lukken. 

Dragende muur herkennen op bouwtekening

Een van de meest betrouwbare manieren hoe u een draagmuur kan herkennen is door de bouwtekeningen van uw woning te raadplegen. Op de bouwtekeing van de woning staat altijd aangegeven welke muren draagmuren zijn. Doormiddel van de legende op tekening kan u makkelijk de draagmuren herkennen. Zijn er geen bouwtekeningen meer van de woning, geen zorgen. Er zijn gelukkig nog een aantal manieren om de draagmuur te herkennen.

Bekijk de dikte van de muur

Een goede graadmeter om om vast te stellen dat een muur in ieder geval geen draagmuur is, is door te kijken hoe dik de wand is. De stelregel hiervoor is als volgt: 

  • Muren dikker dan 10 CM zijn hoogstwaarschijnlijk wel een draagmuur;
  • Muren smaller dan 10 CM zijn hoogstwaarschijnlijk geen draagmuur.

Dragende muur herkennen? Volg de muur

Heeft u een woning met meerdere verdiepingen,dan kan u eenvoudig erachter komen of het gaat om een draagmuur of niet. Door de muren te volgen naar bijvoorbeeld de zolder of kruipruimte, kan u achterhalen of de muur van beneden naar boven op de zelfde plek zit. In dit geval heeft u te maken met een draagmuur. Dit komt omdat het namelijk het makkelijkst is om de krachten recht naar beneden te verdelen.

Steunmuur herkennen door te luisteren naar het geluid van de muur

Een andere manier om een draagmuur of steunmuur te herkennen is door te luisteren naar het geluid van de muur wanneer u er op klopt. Bij een massief geluid, gaat het waarschijnlijk om een draagmuur. Bij een hol geluid is dit waarschijnlijk geen draagmuur. 

TIP: Klop op meerdere muren in de woning om de geluiden te kunnen vergelijken

Controleer de richting van de naden van een betonnen vloer

Wanneer een muur gelijk loopt aan de vloernaden, is dit meestal geen draagmuur. Wanneer de muur haaks op de vloerbalken loopt, is de kans erg groot dat het wel een draagmuur is. 

Ik weet dat het een draagmuur is, wat nu?!

Heeft u onderzoek gedaan naar de muren en bent u erachter gekomen dat het een draagmuur betreft? Dan is het tijd om de volgende stappen te ondernemen. Een draagmuur kunt u niet zomaar weghalen, in veel gevallen is er namelijk een omgevingvergunning nodig bij een draagmuur verwijderen. Maar ook zonder vergunningsplicht kan de draagmuur niet zomaar verwijderd worden.De draagmuur zorgt namelijk voor stabiliteit in de woning. Door zonder plan de draagmuur te verwijderen, kan de veiligheid van de woning niet meer gegarandeert worden. 

Veilig een dragende muur verwijderen

Wanneer u veilig een draagmuur wilt verwijderen, is hiervoor een constructieberekening nodig. De constructieberekening bepaald hoe groot en sterk de stalen balken moeten zijn om de draagkracht op te vullen van de weg te halen draagmuur. 

Draagmuur herkennen en verwijderen?

Heeft u inmiddels de draagmuur herkent en de beslissing gemaakt om deze te willen verwijderen? Bij de Kruif Sloopwerken kunnen wij u op meerdere vlakken ondersteunen doormiddel van:

  • Draagmuur herkennen
  • Constructieberekening maken
  • Draagmuur verwijderen
  • Draagconstructie plaatsen

Heeft u vragen over uw draagmuur, de constructieberekening of onze dienstverlening? Neem vrijblijvend contact op!